انواع کاشی و سرامیک

خوشبختانه در حال حاضر صنعت مربوط به کاشی و سرامیک به قدری پیشرفت کرده که هر نوع طرح و رنگی را می‌توان در میان انواع کاشی و سرامیک مشاهده کرد. این طرح‌ها، رنگ‌ها، کاشی‌ و سرامیک‌ ها همگی کاربرد خاصی دارند که در این مقاله انواع آن‌ها را به صورت خلاصه به شما معرفی می‌کنیم.

تقسیم بندی انواع سرامیک

انواع سرامیک‌ها با روش‌های متفاوتی پخته می‌شوند و حالت آنها تغییر می‌کند. بنابراین می‌توان گفت ما دارای چندین نوع سرامیک متفاوت هستیم که کارایی خاصی دارند ولی تمامی سرامیک‌ها شکننده، سخت و غیر قابل نفوذ خواهند بود. در ادامه چندین نوع از سرامیک‌های در دسترس را به شما معرفی می‌کنیم.

سرامیک پرسلان

کاشی سرامیک پرسلانی

سرامیک پرسلان در واقع نوعی از کاشی‌های سرامیکی به حساب می‌آید که بیشتر مورد پسند پیمان‌کاران ساخت و ساز خانه‌های مسکونی قرار گرفته است. دوام و زیبایی وصف‌ناپذیر این سرامیک باعث شد  سرامیک پرسلان از محسوب شود.

فراموش نکنید سرامیک پرسلان از با کیفیت‌ترین سرامیک‌های بازار است که در بیشتر خانه‌های نوساز به کار می‌رود و زیبایی آن محل را دو چندان می‌کند.

سرامیک پرسلان فول بادی

کاشی سرامیک پرسلان فول بادی

این نوع از سرامیک پرسلان از خاک پرسلان تولید و تهیه می‌شود. از این‌رو رنگی یکدست دارد و بسیار با دوام است. در ضمن سرامیک پرسلان فول بادی از استحکام بالایی برخوردار و دارای خاصیت ضد خش است. البته این نوع سرامیک‌ها در میان انواع کاشی و سرامیک گران‌ترین سرامیک به حساب می‌آید و لعاب ندارد. ظاهر زیبای سرامیک پرسلان فول بادی باعث شده از آن در دیوار، کف و پیشخوان منازل مسکونی استفاده کنند.

سرامیک پرسلان دو لایه

کاشی سرامیک پرسلان دو لایه

همان‌طور که از نام این سرامیک پرسلان مشخص است، این سرامیک از 2 لایه تشکیل می‌شود. یک لایه بیسکویت و ذرات پودرمانند این سرامیک را تشکیل می‌دهند. به زبان ساده 70 الی 80 لایه اولیه این سرامیک از خاک رس است که در بخش زیرین قرار می‌گیرد و مابقی آن یعنی 20 الی 30 درصد دیگر سطح رویی این سرامیک از خاک رنگی تشکیل می‌شود. با فشار دادن این 2 لایه و حرارت دادن آنها، سرامیک پرسلان دو لایه ایجاد می‌شود.

سرامیک پرسلان با لعاب

سرامیک پرسلان لعاب دار

با توجه به نام این سرامیک پرسلان متوجه می‌شوید که این سرامیک لعاب‌دار است. در واقع سرامیک پرسلان با لعاب در حرارت بالا لعاب داده می‌شود و این لعاب باعث توسعه طرح و رنگ بیشتر این سرامیک‌ها در میان سایر انواع کاشی و سرامیک خواهد بود. در نتیجه سرامیک پرسلان با لعاب در برابر هر گونه لکه و خش مقاومت بالایی دارد.

سنگ پرسلان

کاشی پرسلانی

سنگ پرسلان به زیبایی سنگ مرمر است و باعث جذب هر بیننده‌ای می‌شود. سنگ پرسلان به قدری تنوع رنگ و طرح دارد که حتی در برخی از موارد از آن به جای سنگ مرمر استفاده می‌کنند.

سرامیک اسلب

کاشی سرامیک اسلب

سرامیک اسلب نیز در واقع نوعی از سرامیک‌های پرسلان محسوب می‌شود که خصوصیاتی مشابه سرامیک پرسلان دارد. در ضمن سرامیک اسلب با لعابی که بر روی آن قرار می‌گیرد براق‌تر و یک دست‌تر دیده می‌شود. ناگفته نماند لبه این سرامیک کالییره است. به خاطر داشته باشید در میان انواع کاشی و سرامیک، اسلب به هیچ وجه مقرون‌به‌صرفه نیست زیرا نه تنها گران است بلکه هزینه نصب بالایی دارد.

 سرامیک آنتی باکتریال

کاشی آنتی باکتریال

می‌توان سرامیک آنتی باکتریال را در میان انواع کاشی و سرامیک پیشرفته‌ترین نوع در نظر گرفت زیرا از تکنولوژی نانو در لعاب این مدل از سرامیک استفاده می‌شود. تفاوت اصلی سرامیک آنتی باکتریال در نوع شستسوی آن است، در واقع با انتخاب این سرامیک نیازی به شستسوی آن نخواهد بود.

 سرامیک ضد اسید

کاشی سرامیک ضداسید

از نام این نوع سرامیک‌ها می‌توان حدس زد که سرامیک ضد اسید مقاومت بالایی دارد و به همین دلیل نمی‌توان از کاربردهای زیاد این سرامیک چشم پوشی کرد. این سرامیک‌ها حتی در برابر اسیدها و مواد قلیایی قوی نیز توانایی مقاومت دارند و هرگز دچار آسیب یا خوردگی نمی‌شوند. با خیال راحت این سرامیک‌ها را در محیط اسیدی یا شیمیایی نصب کنید.

سرامیک مینیاتوری

کاشی سرامیک مینیاتوری

بدون‌شک با معنای مینیاتوری آشنا هستید، به هر چیزی که در ابعاد کوچک تولید و عرضه می‌شود مینیاتوری می‌گویند. بدین‌ترتیب سرامیک‌های مینیاتوری نیز در ابعاد کوچک تولید می‌شوند ولی توانایی جذب بسیار پایینی دارند. این سرامیک‌ها در کارخانه تولیدی بر روی یک صفحه و در کنار هم قرار می‌گیرند و روانه بازار می‌شوند. فراموش نکنید برای نصب سرامیک مینیاتوری باید از چسب نصب استفاده شود.

سرامیک شیشه ای

سرامیک های شیشه‌ای

سرامیک شیشه ای یکی از انواع کاشی و سرامیک است که برای تزیین کف و دیوارها از آن استفاده می‌کنند. سرامیک شیشه ای از ترکیب شیشه، خاک رس، فلدسپار و ماسه تولید می‌شوند. مواد اولیه ساخت این سرامیک‌ها به گونه‌ای است که باعث مقاومت بالای آنها در برابر ضربه و حرارت خواهد بود.

سرامیک کوراتزی

کاشی سرامیک کوراتزی

سرامیک‌های کوراتزی در واقع نوعی پوشش نانو سرامیک هستند که از شفافیت و جذابیت بالایی برخوردار هستند. البته ممکن است با گذر زمان شفافیت سرامیک کوراتزی کم شود یا حتی از بین برود. این سرامیک‌ها بسیار حساس هستند و در برابر نور خورشید یا مواد شیمیایی تغییر حالت و رنگ می‌دهند. بنابراین از این سرامیک‌ها در محل‌هایی استفاده کنید که حرارت مستقیم به آنها وارد نشود.

تایل موزاییک

موزاییک تایل

تایل در واقع یک کلمه انگلیسی است که به معنای کاشی خواهد بود. تایل موزاییک صفحاتی هستند که از زیر پلاستیکی تشکیل شده‌اند و به طور معمول بر روی محل‌هایی قرار می‌گیرند که چمن مصنوعی، سنگ، چوب پلاست و ترمو وود دارند و این تایل موزاییک‌ها بر روی این متریال‌ها قرار می‌گیرند.

سرامیک کواری

سرامیک کواری ضد آب

سرامیک کواری نیز در واقع نوعی تایل به حساب می‌آید که در واقع سنگفرشی نفوذناپذیر و بسیار سخت است. سرامیک کواری از مواد معدنی زمین تشکیل و در دمای بسیار زیاد پخته می‌شود. از آنجایی که این سرامیک‌ها در دمای بالا پخته می‌شوند و دارای مواد معدنی مرغوب هستند، مقاومت بیشتری نسبت به سایر سرامیک‌ها خواهند داشت.

در ضمن سرامیک کواری ضد آب است و می‌تواند بدون درزگیری در برابر آب مقاومت خوبی داشته باشد. سرامیک کواری برخلاف سرامیک تایل و پرسلان هیچ لعابی ندارد ولی از کیفیت بالایی برخوردار است.

تقسیم بندی انواع کاشی

کاشی‌ها از نظر ساختار، طرح، رنگ و جنس به دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. برای مثال کاشی‌هایی که در بین کابینت‌ها استفاده می‌شوند، با کاشی‌هایی که در استخر به کار می‌روند تفاوت زیادی دارند که در ادامه به انواع کاشی‌ها اشاره خواهیم کرد.

کاشی لعاب دار

انواع سرامیک و کاشی

کاشی‌های لعاب دار از جمله کاشی‌های پرطرفدار و کاربردی هستند زیرا ظاهر آن‌ها به دلیل همین لعاب، براق‌تر است. در واقع بعد از اتمام دوره پخت این کاشی‌ها با اضافه شدن یک سطح دیگر، رنگ و طرح کاشی‌ها تمیزتر از قبل نشان داده می‌شود.

در نظر داشته باشید این سطح اضافه‌شده به کاشی‌ها شیشه‌ای است و تنها باعث براق شدن بیشتر کاشی‌ها می‌شود. از آنجایی تنوع طرح و رنگ این کاشی‌ها بسیار بالا است می‌توان در آنها در دیواره‌های دستشویی، آشپزخانه، حمام  و سایر محل‌ها استفاده کرد. در ادامه چند مورد از مزیت این کاشی‌ها را ذکر می‌کنیم:

  • استحکام بالا در برابر خراش یا ترک برداشتن
  • نفوذناپذیری در برابر آب
  • مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی
  • براق بودن
  • درخشش بالا
  • رفع ناهمواری‌های سطح

 کاشی موزاییکی

موزاییک

کاشی‌های موزاییکی به 4 صورت پرسلانی، سرامیکی، لعاب‌دار و بدون لعاب در بازار انواع کاشی و سرامیک یافت می‌شود و به طور معمول اندازه آن 2.5 سانتی‌متر مربع خواهد بود. برای نصب این کاشی‌ها می‌توانید آنها را به صورت تکی روی کار خود پیاده کنید و یا اینکه بر روی صفحه‌های پیش نصب قرار دهید.

کاشی موزاییکی شاید خیلی براق و درخشان نباشد ولی در طرح‌ها ورنگ‌های زیادی مشاهده می‌شود. بیشتر این کاشی‌ها از ترکیب آب، پودر سنگ، سنگ ریزه، ماسه بادی و رنگ‌های شیمیایی تشکیل و تولید می‌شوند. البته این نوع از کاشی‌ها همچنان در حال توسعه هستند و روزانه مدل‌های جدیدی از آنها روانه بازار می‌شود.

کاشی سفالی

کاشی سفالی قرمز

از نام این کاشی می‌توان فهمید که کاشی‌های سفالی هیچ لعابی ندارند و از خاک رس معمولی تولید می‌شوند. با توجه به اینکه خاک رس قرمز رنگ است، کاشی سفالی نیز به رنگ قرمز عرضه می‌شود. از آنجایی که این کاشی در دمای خیلی زیاد پخته می‌شود مقاومت بالایی دارد. ضخامت معمولی کاشی سفالی معادل 5.1 سانتی‌متر است.

با نصب کاشی‌های سفالی بر روی ساختمان خود میتوانید زیبایی و ظرافت خاصی به منزل مسکونیتان بیفزایید زیرا این کاشی‌ها از مواد طبیعی تولید و ساخته می‌شوند و با محیط‌های بیرونی سازگاری بیشتری دارند. در ضمن خیلی راحت می‌توان این کاشی‌ها را بازیافت کرد.

کاشی سنگ فرش

کاشی سنگفرش

در نظر داشته باشید با اینکه کاشی‌های سنگ فرش ظاهری مشابه آجر دارند ولی ضخامت آن‌ها در مقایسه با آجر کمتر است. کاربرد این کاشی‌ها بیشتر در پاسیوها، کف ساختمان‌ها و حتی حمام‌ها به چشم می‌خورد. کاشی‌های سنگ فرشی نیز همانند کاشی‌های بدنه سیمانی بعد از نصب باید درزگیری شوند تا رطوبت به آنها نفوذ نکند.

به طور کلی بندکشی یکی از مراحل مهم در نصب کاشی‌های سنگ فرش است شاید با بررسی انواع کاشی و سرامیک به چندین نوع کاشی و سرامیک برخورد کنید که توانایی بالایی در برابر نفوذ رطوبت ندارند و باید بعد از نصب دزرگیری و بندکشی شوند. کاشی سنگفرش نیز از همین نوع کاشی‌ها به حساب می‌آید.

کاشی سقفی

کاشی در سقف

از نام این نوع کاشی می‌توان فهمید که در سقف به کار می‌روند. به هنگام نصب این کاشی‌ها باید از یک شبکه‌بندی آلومینیومی محکم استفاده کنید تا کاشی سقف در کنار یکدیگر قرار بگیرند. کاشی سقف در برابر حرارت خیلی عایق نیست ولی محیط را خنک نگه‌می‌دارد. در ضمن باعث زیبایی محیط مورد نظر می‌شود.

کاشی اسلامی

در مناطق اسلامی برای تزیین برخی از محیط‌ها از این کاشی‌های اسلامی استفاده می‌شود. به زبان ساده کاشی اسلامی نشان‌دهنده هنر معماری ایرانی و اسلامی است و بیشتر برای تزیین عمارات خاص از این نوع کاشی‌ها استفاده می‌کنند.

کاشی چاپی کف

چاپ روی کاشی

در زمان‌های قدیم برای ایجاد نقش و نگار روی کاشی‌ها باید افراد هنرمند بر روی این کاشی‌ها با قلم طرح و نقش می‌کشیدند ولی با توسعه تکنولوژی می‌توان از کاشی چاپی کف استفاده کرد. بر روی این نوع کاشی‌ها با دستگاه‌های مخصوص طرح‌ها و نقش‌های خاصی چاپ می‌شود که عمر طولانی و ماندگاری خوبی دارند. با اینکه کاشی‌های کف محل رفت و آمد هستند ولی چاپ روی این کاشی‌ها از بین نمی‌رود.

کاشی بدنه سیمانی

کاشی سیمانی

این نوع از کاشی‌ها با قرار گرفتن در قالب مخصوص و حرارت‌دهی تهیه می‌شوند. همچنین می‌توان آنها را به صورت طبیعی نیز خشک کرد. با اضافه کردن رنگ به مواد اولیه این کاشی‌ها می‌توان آنها را رنگی کرد. توجه داشته باشید بعد از نصب کاشی بدنه سیمانی باید آن را درزگیری کنید تا توانایی و مقاومت آن در برابر رطوبت افزایش پیدا کند.

کاشی های مکزیکی

کاشی مکزیکی سالتیو

کاشی‌های مکزیکی در واقع پخته نمی‌شوند و تنها به صورت طبیعی قابل خشک شدن خواهند بود. به عبارت دیگر این کاشی‌ها در مجاورت هوا خشک می‌شوند. ظاهر این کاشی چشم هر بیننده‌ای را به سوی خود جذب می‌کند زیرا زیبایی خاصی درون این نوع از کاشی‌ها نهفته است. نام دیگر کاشی‌های مکزیکی سالتیو است.

کاشی های بدون لعاب

کاشی لعاب نشده

کاشی‌های بدون لعاب نام دیگری دارند که به آنها کاشی‌های معدنی نیز گفته می‌شود؛ البته کاشی‌های بدون لعاب در مقایسه با کاشی‌های معدنی استحکام بیشتری دارند. با توجه به اینکه این کاشی‌ها لعاب ندارند باید آنها را درزگیری کنید به خصوص اگر در مناطق مرطوب آنها را به کار می‌برید. کاشی‌های بدون لعاب بیشتر برای مراکز تجاری مناسب هستند زیرا دوام خوبی دارند.

مزایای کاشی و سرامیک

با وجود اینکه انواع کاشی و سرامیک با یکدیگر تفاوت‌های زیادی دارند ولی مزایای آنها تا حدودی یکسان است به طوری که  می‌توان مزیت‌های آنها را در یکجا نام برد. در ادامه 3 مورد از اصلی‌ترین مزایای انواع کاشی و سرامیک را به طور خلاصه نام می‌بریم:

  • داوم و مقاومت بالا: انواع کاشی‌ها و سرامیک‌ها در برابر ضربات و خط و خش مقاوم هستند به خصوص کاشی و سرامیک‌هایی که در کف استفاده می‌شوند دوام و مقاومت بالاتری دارند زیرا مسیر رفت و آمد خواهند بود.
  • رنگ ثابت: کاشی و سرامیک‌ها به دلیل لعابی که بر روی آنها قرار دارد، به طور معمول رنگ ثابتی خواهند داشت. با انتخاب کاشی و سرامیک برای کف مناطق حتی با تابش مستقیم آفتاب رنگ این کاشی و سرامیک‌ها تغییر نمی‌کند. به خصوص اگر کاشی و سرامیک‌های لعاب‌دار را انتخاب و نصب کنید.
  • شستشوی راحت: کاشی و سرامیک‌ها بهداشتی و قابل شستشو هستند، از این‌رو از انواع کاشی و سرامیک در سرویس‌های بهداشتی استفاده می‌شود. تمیز کردن آنها کار ساده‌ای است.